Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Český YouTube Fest

Vítěze z finální devítky teď vyberou uživatelé YouTube

Praha, 18. května 2011 – Český YouTube Fest, pořádaný hudebním magazínem iREPORT a Ochranným svazem autorským (OSA) ve spolupráci se společností Google, dnes otevírá galerii (youtube.cz/ceskyfest) devíti nejlepších soutěžních videí, které ze stovek klipů českých hudebníků vybrala odborná porota v čele s Xindlem X. Uživatelé budou moci pro vítěze hlasovat v období od 18. května do 7. června. Interpret, který získá největší počet hlasů od uživatelů YouTube, dostane příležitost vyrazit na letní festivaly a podniknout své vlastní podzimní turné.

Odborná porota, v níž zasedl Xindl X, Kryštof Michal ze skupiny Support Lesbiens, Lukáš Paulů za Ochranný svaz autorský (manažer PR a komunikace) a Jarda Hudec z hudebního magazínu iREPORT, měla nelehký úkol vybrat během necelých deseti dní devítku finálových příspěvků z více než 600 klipů, které byly do soutěže poslány a významně obohatili český obsah na video portálu YouTube. Celkem se zúčastnilo několik set zpěváků a skupin, kteří mnohdy nezůstali jen u jednoho příspěvku s originálně poskládanou hudbou a českým textem.

Kryštof Michal, frontman skupiny Support Lesbiens a člen poroty dodává: „Kapela by měla být sehraná, mít osobní invenci a především hrát. Potenciál kapely se totiž pozná právě na živém koncertě. Tam poznáte, co v ní je. Některé vyjdou na pódium a nijak to netáhne, jiné vám „utrhnou hlavu“, jak hrají úžasně. To jsou parametry, které dělají dobrou kapelu.“

„Mám radost, že dorazily nejen dobré písně, ale že byly většinou opatřeny i kvalitním videoklipem. A pak že se v Čechách dobré klipy netočí! Finálová devítka je hodně pestrá. Na své si přijdou jak ti, kteří hledají profesionální přístup, tak ti, pro které je důležitější originalita. Bude těžké z téhle devítky vybrat jednoho. Naštěstí tahle práce už není na nás ale na vás. Tak se nenechejte pobízet a vyberte si svého vítěze", komentuje rozhodnutí poroty její předseda Xindl X.

Z devíti vybraných kapel budou mít tři finalisté získající od uživatelů YouTube nejvíce hlasů možnost nahrát vlastní videoklip, který bude zároveň promován na YouTube. Celkový vítěz si zahraje na populárních letních festivalech Jam Rock Festival, Prague City Festival a Sázavafest. Získá také účast na workshopu pro nové talenty a jedinečnou nabídku svého vlastního podzimního turné od agentury Championship Music, která spolupracuje i s Xindlem X. Vítězný singl bude navíc zařazen do komunikace s dramaturgy rádií.

Během prvního měsíce, kdy na kanál Českého YouTube Festu nahrávali muzikanti své příspěvky, se těšil značné pozornosti. Jen za tři týdny byl kanál zhlédnut téměř 132 000 fanoušky hudby a téměř 300 z nich se přihlásilo k odběru tohoto kanálu. Celkem si kanál vysloužil přes 120 zajímavých komentářů od pozorovatelů. Za poslední měsíc se kanál Českého YouTube Festu stal 21. nejsledovanějším a několikrát se dokonce probojoval i do TOP 10.

Finálová videa (v abecedním pořadí)

  1. BTnJ – Na posedu
  2. Flattus – Timeout
  3. Hromosvod – Tanečnice
  4. Jaromír 99 & The Bombers – Láska
  5. Kofe in – Kladu tě na vodu
  6. My3 – Za 5 minut 12
  7. Obří broskev – Opilí a smutný
  8. Ostrov – Tracy Donowan
  9. Poslední výstřel – Checkni dobrotu

Hodnocení soutěže:

Od 18. května jsou jména devíti finalistů společně s jejich klipy zveřejněna na kanálu YouTube youtube.cz/ceskyfest. Od této chvíle tedy mohou uživatelé YouTube hlasovat pro své favority a to až do 7. června. O dva dny později, při slavnostním udílení Výročních cen OSA 2010, budou vyhlášeni tři nejlepší interpreti, kteří dostali od uživatelů YouTube nejvíce hlasů. Vítězi bude nabídnuta vlastní koncertní šňůra a také možnost zahrát si na partnerských letních festivalech.

Více informací o Českém YouTube Festu a pravidlech najdete na stránce youtube.cz/ceskyfest.

O programu Google pro českou kulturu 2011

YouTube Fest 2011 je součástí širšího programu Google pro českou kulturu 2011 (google.cz/proceskoukulturu). Od začátku roku proběhlo již několik významných akcí, které si kladou za cíl českou kulturu podporovat a šířit. Google pomohl prosadit pražské Museum Kampa do mezinárodního projektu Google Art Projekt. V únoru byla oznámena spolupráce s Národní knihovnou České republiky na digitalizaci 200 000 vzácných knih a tisků. Google byl také partnerem hudební ankety Žebřík. YouTube Fest 2011 tak bude již druhou aktivitou, která podpoří české hudebníky.

O YouTube

YouTube je nejoblíbenější video platformou na světě, jež umožňuje milionům lidí sdílet a sledovat původní videa. YouTube funguje jako fórum a distribuční platforma, na níž se mohou setkávat miliony lidí z celého světa a vyměňovat si zde své postřehy i zkušenosti. Zároveň slouží jako velice efektivní platforma pro inzerenty, a to nezávisle na tom, o jak velkou společnost se jedná. YouTube má ústředí v kalifornském San Brunu a je stoprocentně vlastněnou dceřinou firmou společnosti Google. YouTube vstoupil na český trh v říjnu 2008. V roce 2010 se stal podle průzkumu TNS Infratest (červenec 2010) vedoucím videoportálem v České republice z hlediska velikosti, povědomí i obliby. Podle průzkumu to dokazuje i fakt, že tři čtvrtiny uživatelů internetu YouTube používají, třetina z nich dokonce na denní bázi. Povědomí o YouTube má 98% dotazovaných alespoň podle jména, 70 % respondentů však zná tento videoportál velmi dobře. Dvě třetiny uživatelů by YouTube hodnotilo jako velmi dobrý až excelentní. Zajímavý je i fakt, že YouTube u střední věkové kategorie (30-49 let) má srovnatelnou pozici s televizí. U mladší generace (do 30 let) má YouTube mnohem větší zásah. YouTube pokračuje expanzí do mobilního prostředí, kde 44 % dotazovaných potvrdilo, že již využívá či plánují využívat mobilní verzi této platformy. Ve srovnání s listopadem 2008 vzrostl zásah portálu YouTube v Česku o 20 % (zdroj: Google) a nadále se zvyšuje.

OSA (Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním)

Byl založen samotnými autory již v roce 1919. První ustavující schůze OSA se konala 9. října 1919. Jedním ze zakladatelů byl populární skladatel Karel Hašler a jedním z prvních ředitelů byl syn skladatele Antonína Dvořáka. V současné době je OSA občanským sdružením zastupujícím více než 6.800 domácích a více než 1.000.000 zahraničních nositelů autorských práv (skladatelů, textařů, nakladatelů). Posláním OSA je správa autorských majetkových práv zastupovaných a členů. Je důležitým mostem mezi autory a uživateli jejich děl. Autorům poskytuje služby spojené s výběrem a následným rozúčtováním autorských odměn, včetně zpracování dat od uživatelů a právních služeb. Uživatelům usnadňuje přístup k legálnímu užití hudby všech žánrů z celého světa. Prostřednictvím projektu Partnerství vytváří a posiluje dobré jméno OSA, informuje o činnosti OSA, posiluje povědomí o autorském právu a podporuje provozování děl autorů a tím v dlouhodobém horizontu napomáhá rozvoji české kultury nejen v České republice. Více informací na www.osa.cz.

iREPORT

Music&style online magazín, přinášející denní zpravodajství z hudby a showbyznysu, fotoreporty, recenze, rozhovory, audio&video, soutěže, blogy rockových hvězd a seriály z hudební historie. Obsahuje kompletní přehled open air festivalů a dalších významných akcí. Je organizátorem prestižní posluchačské ankety Žebřík. Více informací na www.ireport.cz.

Dotazy tisku:

Šimon Rákosník
Grayling
tel. 224 251 555, 775 558 279
simon.rakosnik@grayling.com

Štítky: ,