Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Velikáni české literatury tváří hlavní stránky Googlu

Dnes k nim přibyde i Jaroslav Seifert

Jaroslav Seifert by dnes oslavil 110. narozeniny. Google tradičně zavzpomíná na jediného českého laureáta Nobelovy ceny za literaturu a připomene toto výročí tematickým logem, neboli Doodlem, který nakreslila americká ilustrátorka a designérka Jennifer Hom. Stejným způsobem Google dříve oslavil další zvučná jména české literatury – Boženu Němcovou, Karla Čapka, Václava Čtvrtka nebo Aloise Jiráska.

Před 110 lety se začal život předního českého spisovatele, který jako jediný z českých literátů dosáhl na Nobelovu cenu za literaturu. Nebyl jím nikdo jiný než Jaroslav Seifert. Dnes český Google oslavuje výročí narození této významné osobnosti české literatury animovaným logem na hlavní stránce. To na oslavu díla a života Jaroslava Seiferta nakreslila americká ilustrátorka a designérka Jennifer Hom, autorka mnoha úspěšných celosvětových Doodlů.

Skutečnost, že 110. výročí narození chce Google připomenout na své domovské stránce, uvítala i dcera slavného literáta, Jana Seifertová, a podotkla: „Jsem samozřejmě velmi ráda, že se dnešní významné jubileum mého tatínka připomíná. A to, že je připomínáno i prostřednictvím loga Googlu, je v dnešní době velmi případné. Můj tatínek by tím byl potěšen.“

Google už v minulosti připomněl významná jubilea několika významných českých osobností ať literárních, tak z dalších uměleckých oborů.

Alois Jirásek by oslavil 160. narozeniny přesně před měsícem, 23. srpna. Google na tuto událost nezapomněl a potěšil nejednoho českého uživatele vyhledávače vzpomínkou na tohoto významného českého prozaika, dramatika a autora řady historických románů.

Oblíbené pohádky o loupežníku Rumcajsovi, jeho ženě Mance a jejich synkovi Cipískovi těší díky knižnímu i večerníčkovému zpracování mnoho dětských srdcí. Jeho autorovi, Václavu Čtvrtkovi, by bylo letos 100. let. Pohádkový Doodle připomněl toto výročí 4. dubna.

Karel Čapek je další významná osobnost české literatury. Jako první použil slovo “robot”, které se ujalo ve světovém měřítku. Jeho utopistická díla jsou považována za předchůdce sci-fi literatury a jsou také charakteristická pro kritiku tehdejších společenských poměrů a obavou ze zneužití techniky proti člověku. Loni by Karel Čapek 9. ledna oslavil 120. narozeniny.

4. února roku 2009 nezapomněl Google připomenout českou spisovatelku Boženu Němcovou, která je považována za zakladatelku novodobé české prózy. Umělci, ztvárňující grafická loga Googlu, se nechali inspirovat bez pochyby jejím nejslavnějším dílem Babička.

O Doodle

Google Doodle je graficky změněné logo Google z domovské stránky vyhledávače, které vzniká u příležitosti různých svátků nebo událostí, a to již od roku 1999. Místo klasicky napsaného „Google“ je tedy logo doplněno zajímavými obrázky či pozadím. Tento hezký zvyk začali spíše náhodou v roce 1999 sami zakladatelé Google Larry Page a Sergey Brin, ale pravidelně se o tvorbu Doodle začal starat až v roce 2000 jeden z techniků v Google Denis Hwang.

Vzhledem k tomu, že Doodly se vytváří již deset let, existuje jich celá řada a prohlédnout si je můžete v galerii Goodle Doodlů, kterou najdete na adrese http://www.google.com/holidaylogos.html.

A na závěr Google báseň k dnešnímu výročí aneb PÁTEČNÍ CHVILKA POEZIE

Před stodeseti lety,
narodil se,
psát se mu chtělo,
neostýchal se.

Básně mu pod rukama plynuly,
v noci, ve dne i časně z rána.
Nobelova cena za literaturu,
nalezla si svého pána.

Jaroslav Seifert by dnes
narozeniny oslavil,
Proto český Google na jeho počest,
oslavné logo připravil.

O společnosti Google Inc.

Inovativní vyhledávací technologie společnosti Google umožňují každodenní přístup k informacím milionům lidí po celém světě. Google založili v roce 1998 Larry Page a Sergey Brin, dva studenti univerzity ve Stanfordu, a dnes má přední postavení na všech hlavních globálních trzích. Model cílené reklamy, který Google nabízí svým zákazníkům, poskytuje firmám všech velikostí měřitelné výsledky a zároveň rozšiřuje možnosti internetu pro samotné uživatele. Centrála společnosti Google se nachází v americkém Silicon Valley, jednotlivé pobočky pak na různých místech Ameriky, Evropy a Asie. Více informací najdete vždy na www.google.com.

Google Česká republika

Česká pobočka Googlu byla založena v říjnu 2006, nyní dosáhla s partnerem Centrum Holdings 35,4% podílu na trhu vyhledávání (Navrcholu.cz, prosinec 2009). Google od otevření pobočky uvedl na český trh více než 50 lokalizovaných služeb pro české uživatele, a to včetně produktů jako Mapy Google, online kancelář Dokumenty Google, Kalendář Google, Překladač Google, video portál YouTube, prohlížeč Google Chrome nebo operační systém Android. Malé, střední i velké firmy v České republice mají možnost využít online reklamu v rámci vyhledávání a obsahové sítě (Google AdWords) nebo monetizovat svůj vlastní obsah v rámci služby Google AdSense).

Využít též mohou analytické nástroje pro plánování a měření kampaní: Google Analytics, Google Trends, Statistiky vyhledávání Google, Ad Planner, případně nástroj pro tvorbu grafických kampaní (Display Ad Builder).

Společnost Google Česká republika uzavřela desítky lokálních partnerství s klíčovými hráči na trhu v různých oblastech (média, korporátní sektor, enterprise, neziskový sektor atd.) V obchodní oblasti (prodej reklamy ve vyhledávání i v obsahové síti) Google úzce spolupracuje s celou řadou mediálních i internetových agentur v České republice, primárně však s držiteli certifikace Google Certified Company.

Technická podpora pro české uživatele

Pro více informací o produktech Google mohou čeští uživatelé kontaktovat komunitu laiků, vývojářů a IT pracovníků na portálu GUG.cz. Jde o externí projekt, který kromě technické podpory ve spolupráci s inženýry z Googlu, nabízí i širokou škálu novinek, diskusních fór a odborných přednášek.

Dotazy tisku:

Šimon Rákosník
Grayling
tel. 224 251 555, 775 558 279
simon.rakosnik@grayling.com

# # #

Google je ochranná známka společnosti Google Inc. Všechna další jména a názvy produktů či firem mohou být ochrannými známkami svých vlastníků.

Štítky: ,