Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Další novinka pro Android telefony v ČR: Okamžitý překlad konverzace v cizím jazyce

Google uvádí novinku pro mobilní telefony s OS Android, která odbourává jazykovou bariéru pro dvanáct dalších jazyků, včetně češtiny. Tzv. konverzační mód v mobilní verzi aplikace Překladač Google umožňuje okamžitý překlad rozhovoru s využitím technologie převodu hlasu na text a textu na hlas.

Konverzační mód Překladače Google byl vyvinut pro snadnější a přirozenější tlumočení rozhovoru mezi dvěma nebo více účastníky ve dvou různých jazycích. Českou frázi od nynějška stačí namluvit do mikrofonu mobilního zařízení, aplikace ji automaticky přeloží do zvoleného jazyka a nahlas přečte. Cizinec odpověď namluví ve svém jazyce, Překladač Google ji přeloží do češtiny a následně nahlas vysloví.

Služba byla začátkem roku uvedena pouze pro překlady z angličtiny do španělštiny a opačně. Ode dneška tento mód podporuje konverzaci ve 14 jazycích, mezi kterými je i čeština. Tuzemští uživatelé nyní mohou bez problémů komunikovat nejen anglicky, německy, francouzsky, italsky, portugalsky a španělsky, ale domluví se i s obyvateli Japonska, Koreje nebo Turecka. Snadno se dorozumí i holandsky, polsky nebo rusky.

Konverzační mód je vydán v testovací alfa verzi a stále se učí. Stejně jako u Hlasového vyhledávání Google záleží na přízvuku a ruchu z okolí. V případě, že namluvená fráze obsahuje nepřesné slovo, je toto slovo možné před samotným překladem ručně opravit, případně jím rozšířit stávající slovník překladače.

Vedle konverzačního módu je čeština podporována ve všech funkcích Překladače Google na mobilních zařízeních s Androidem. České výrazy je možné do Překladače namluvit nebo napsat. Z cizího jazyka Překladač překládá do češtiny a české výsledky nyní přečte nahlas.

Aplikace Překladače Google je také optimalizována pro různá mobilní zařízení. Po najetí na ikonu lupy je možné přeložené výrazy zvětšit na celou obrazovku mobilu či tabletu a jednoduše výsledek ukázat osobě, se kterou dotyčný konverzuje.

Aplikaci Překladače Google (Google Translate) mohou uživatelé, stejně jako nedávno představenou českou novinku Google Goggles, zdarma stáhnout a nainstalovat z Android Marketu.

O Překladači Google

Překladač Google překládá zdarma a rychle z 57 různých jazyků. Dokáže přeložit slova, věty a webové stránky v libovolné kombinaci podporovaných jazyků. Překladač Google při překládání vyhledává podobné texty ve stovkách miliónů dokumentů a určuje, který překlad je nejvhodnější. Proces vyhledávání podobností ve velkém množství textu je označován jako statistický strojový překlad. Čím více dokumentů v určitém jazyce přeložených překladateli – lidmi může Překladač Google analyzovat, tím vyšší bude kvalita překladu.

O společnosti Google Inc.

Inovativní vyhledávací technologie společnosti Google umožňují každodenní přístup k informacím milionům lidí po celém světě. Google založili v roce 1998 Larry Page a Sergey Brin, dva studenti univerzity ve Stanfordu, a dnes má přední postavení na všech hlavních globálních trzích. Model cílené reklamy, který Google nabízí svým zákazníkům, poskytuje firmám všech velikostí měřitelné výsledky a zároveň rozšiřuje možnosti internetu pro samotné uživatele. Centrála společnosti Google se nachází v americkém Silicon Valley, jednotlivé pobočky pak na různých místech Ameriky, Evropy a Asie. Více informací najdete vždy na www.google.com.

Google Česká republika

Česká pobočka Googlu byla založena v říjnu 2006, nyní dosáhla s partnerem Centrum Holdings 35,4% podílu na trhu vyhledávání (Navrcholu.cz, prosinec 2009). Google od otevření pobočky uvedl na český trh více než 50 lokalizovaných služeb pro české uživatele, a to včetně produktů jako Mapy Google, online kancelář Dokumenty Google, Kalendář Google, Překladač Google, video portál YouTube, prohlížeč Google Chrome nebo operační systém Android. Malé, střední i velké firmy v České republice mají možnost využít online reklamu v rámci vyhledávání a obsahové sítě (Google AdWords) nebo monetizovat svůj vlastní obsah v rámci služby Google AdSense).

Využít též mohou analytické nástroje pro plánování a měření kampaní: Google Analytics, Google Trends, Statistiky vyhledávání Google, Ad Planner, případně nástroj pro tvorbu grafických kampaní (Display Ad Builder).

Společnost Google Česká republika uzavřela desítky lokálních partnerství s klíčovými hráči na trhu v různých oblastech (média, korporátní sektor, enterprise, neziskový sektor atd.) V obchodní oblasti (prodej reklamy ve vyhledávání i v obsahové síti) Google úzce spolupracuje s celou řadou mediálních i internetových agentur v České republice, primárně však s držiteli certifikace Google Certified Company.

Technická podpora pro české uživatele

Pro více informací o produktech Google mohou čeští uživatelé kontaktovat komunitu laiků, vývojářů a IT pracovníků na portálu GUG.cz. Jde o externí projekt, který kromě technické podpory ve spolupráci s inženýry z Googlu, nabízí i širokou škálu novinek, diskusních fór a odborných přednášek.

Dotazy tisku:

Šimon Rákosník
Grayling
tel. 224 251 555, 775 558 279
simon.rakosnik@grayling.com

# # #

Google je ochranná známka společnosti Google Inc. Všechna další jména a názvy produktů či firem mohou být ochrannými známkami svých vlastníků.

Štítky: ,