Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Googlí „říjen“ v novinářské kostce

Ze světa Google



Představujeme Nexus 5 a Kit Kat



Pro fanoušky OS Android jsme právě v čase Halloweenu přinesli dvě významné novinky. Tou první je nejnovější verze operačního systému Android 4.4 KitKat, která přináší vylepšení výkonu a ještě intuitivnější ovládání aplikací pro telefonování nebo SMS zprávy. Daleko jednodušší je také hlasové ovládání. Už tradičně jsme s novým OS představili i nejmladší přírůstek do rodiny Google zařízení - smartphone Nexus 5. Ten kombinuje výkonný hardware a nejnovější mobilní technologie. Stal se tak zatím vůbec nejtenčím a nejrychlejším Nexus zařízením. Za povšimnutí stojí i fotoaparát s 8 Mpx rozlišením a se snímačem s optickou stabilizací.







Rukopis v Gmailu a na Disku Google



Na zadávání slov v Gmailu nebo na Disku Google můžete využít i svůj vlastní rukopis. Stačí se chopit myši nebo trackpadu. V Gmailu máte k dispozici více než 20 jazyků, na Disku Google pak více než 50 jazyků včetně podpory češtiny. Najednou můžete napsat hned několik písmen nebo slov. Kromě češtiny podporuje nová funkce i různé asijské jazyce, ale  například i ruštinu. Více informací naleznete na oficiálním Gmail blogu.






Sdílejte příběhy a šetřete čas s Google+ Hangouts a fotografiemi



Na co všechno se můžete těšit s Google+ a Hangouts? Připravili jsme řadu novinek. U Hangoutu se vám například nově zobrazí také obrázky s příponou gif., nebo si můžete nastavit sdílení polohy. Vylepšili jsme ale i samotné hovory a zobrazení, které je nyní v HD kvalitě. V neposlední řadě jsme představili zasílání SMS zpráv přímo z aplikace. Na Google+ jsme zase přidali ikonku fotoaparátu a možnost zálohovat si fotografie v plné velikosti i na iOS. Dále můžete díky našim inovacím fotografie lépe třídit i vyhledávat, nebo z nich dělat videa, které lze i automaticky vylepšit a sestříhat bez zatížení hardisku. O všech novinkách si můžete podorbněji přečíst na našem blogu.





Známe vítěze YouTube Music Awards


O vítězích historicky prvního ročníku YouTube Music Awards rozhodovala veřejnost. Do online hlasování jste se mohli zapojit i vy! Rozhodovalo se totiž o vítězích hned v šesti kategoriích. Oficiální ceremoniál proběhl v neděli 3. listopadu a sledovat ho díky YouTube mohli fanoušci po celém světě. A kdo si nakonec ceny odnesl? V kategorii Video roku zvítězila kapela Girl’s Genration a jejich I GOT A BOY. Kategorii Umělec roku ovládl rapující mág Eminem. Skokany na YouTube jste zvolili dvojici Macklemore & Ryan Lewis. V kategorii Odezva roku pak zvítězili Lindsey Stirling and Pentatonix s písní Radioactive. Fenoménem YouTube se stalo video I Knew You Were Trouble (WALK OFF THE EARTH Feat. KRNFX), v kategorii Inovace jste nakonec svými hlasy vynesli k vítězství song See Me Standing amerického hudebníka DeStorm.



Z dílny “Google pro vzdělávání v Česku”


Iniciativy jsou součástí celoročního programuGoogle pro vzdělávání v Česku”.



Eduína 2013 oceňuje inovativní projekty ve vzdělávání


První ročník soutěže o cenu Eduína 2013, kterou organizuje EDUin ve spolupráci s českým Googlem, odstartoval již letos v květnu. V prvním kole vybrala odborná porota z více než 70 inovativních počinů ve vzdělávání dětí, učitelů i rodičů 9 nejlepších iniciativ. Z nich byly předposlední říjnový večer vybrány tři vítězné projekty. Cenu odborné poroty získal program Zahrada hrou, který podporuje proměny školních zahrad v inspirativní prostředí. Program Zahrada hrou zaujal natolik, že si odnesl také Cenu veřejnosti. Úspěšný byl i projekt Khanova škola, který funguje na tzv. principu výukového systému “obrácené třídy” a odnesl si tak Cena Googlu za využití technologií ve vzdělávání. Projekty, které se do boje o ceny přihlásily, jsou založené především na propojování škol, žáků, rodičů, na využití technologií, jiné z nich se zase snaží o metodickou podporu škol nebo se orientují na vzdělávání probíhající mimo školu.



Zvolili jste 3 top vědce projektu Po stopách vědy



Známe jména třech českých vědců, jejichž vynálezy a objevy vás, veřejnost, nejvíce oslovily. Místo nejvyšší patří Oldřichu Jirsákovi, který jako první se svým týmem sestrojil stroj na průmyslovou výrobu nanovláken. Druhou příčku obsadil Kurt Gödel, jeden z největších logiků všech dob. Třetí stupínek patří Blance Říhové, která své bádání zasvětila imunologii a výzkumu léčiv pro léčení nádorových onemocnění. Na stránce www.postopachvedy.cz jste rozhodlii, že právě o této trojici vědců se chcete dozvědět více prostřednictvím krátkých zfilmovaných příběhů, jež budou od konce listopadu volně dostupné online a budou sloužit pro další vzdělávání. Projekt Po stopách vědy jsme odstartovali ve spolupráci se společností Scio. Jeho cílem je podpořit zvídavost a zájem mladé generace o vědu a technologie.



Hledáme českého Khana. Ukaž se!


Hledáme české Khany! Umíte učit? Tak to ukažte a nahrajte svá originální vzdělávací videa od 8. října do 8. prosince online na stránku http://umis-ucit.cz/. Podmínkou účasti v projektu je přihlášení alespoň dvou videí v délce dvou až deseti minut. Cílem je rozšířit v Česku objem vzdělávacího online obsahu v českém jazyce. Uživatelé následně mohou online kurzy sledovat přes Google+ Hangout a také hlasovat a rozhodnout o deseti nejlepších videích. Iniciativu odstartovala nezisková organizace Khanova škola ve spolupráci s českým Googlem.



Staň se Web Rangerem






Web Rangers je unikátní projekt, který motivuje teenagery z celé České republiky, aby sami šířili své znalosti a zkušenosti s bezpečným užíváním internetu mezi sebou. Každý teenager ve věku 13-15 let se může stát Web Rangerem v případě, že se zajímá o nové technologie a nosí v hlavě nápad, jak internet využívat smysluplně a bezpečně. Autoři nejlepších projektů je budou moci veřejně prezentovat a sdílet s dalšími teenagery. Hlásit se mohou vyplněním formuláře.





Kurzy pro učitele a pedagogické fakulty



Po pilotním kole pokračujeme i se vzdělávacími granty na kurzy internetové gramotnosti. Kurzy pro budoucí učitele a lektory zdarma naučí, jak používat internetové nástroje a služby v samotné výuce. Jejich smyslem je také nashromáždit konkrétní výukové materiály, sdílet je a inspirovat tak řadu dalších pedagogů. Přihlaste se na stránkách idv.cz nebo prostřednictvím formuláře.





Skokani a žebříčky


Všechny Pražany jednoznačně okouzlil první ročník unikátního festivalu Signal, který se na celé čtyři dny přestěhoval do centra Prahy. Do popředí zájmu se dostala také další z událostí, na kterou Češi každoročně čekají - Velká Pardubická. Její 123. ročník se stal letos posledním pro Josefa Váňu, který tento dostihový závod vyhrál hned osmkrát. Mezi největší události minulého měsíce jednoznačně patřily volby. To se samozřejmě promítlo také na internetu. Proto vám tentokrát přináším také speciální žebříček nejhledanějších výrazů se slovem “volební”.




Skokani na českém Googlu v řijnu 2013


  1. Signal festival 
  2. Velká Pardubická
  3. volby 2013
  4. Rivalové
  5. Úsvit přímé demokracie
  6. Kameňák 4
  7. iprima Vyvolení
  8. Galerie Šantovka
  9. Tomáš Hertl
  10. James Hunt

Nejhledanější se slovem “volební” na českém Googlu v říjnu 2013


1. volební kalkulačka
2. volební preference
3. volební výsledky
4. volební průzkum
5. volební průkaz
6. volební strom
7. volební čísla
8. volební místnosti
9. volební systém idnes
10. volební potenciál



Tip pro média


Získejte přehled o digitálních nástrojích



Připravili jsme přehlednou stránku, kde se budou moci zástupci médií seznámit s užitečnými digitálními nástroji. Vše teď zájemci najdou jednoduše pod jednou střechou na stránce Google Media Tools. Stránka funguje jako neocenitelný zdroj pro novináře, ale i další pracovníky z oblasti médií. Najdete zde například informace o tom, jak vylepšovat pokročilé možnosti vyhledávání nebo jak vizualizovat data pomocí Map Google. Seznámit se ale můžete i s řadou dalších nástrojů, které vám například pomohou v komunikaci se čtenáři neb diváky. K dispozici jsou také nástorje, které v sobě ukrývají důležité zdroje informací. Na své si přijde každý, ať už pracujete v televizi, rádiu, tisku nebo v online médiu.

Štítky: ,