Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Googlí „duben a květen“ v novinářské kostce

Ze světa Google

Samořídící auta vědí jak na město



Samořídící auta ovládají perfektně jízdu ve městě. V složitém městském provozu dokáží na malém prostoru identifikovat najednou stovky pohybujících se objektů, jako jsou chodci, cyklisté, či auta. Tento pro člověka zdánlivě chaotický pohyb dokáže software auta analyzovat a předpovědět. Software tak dokáže odhadnout situace jako například, zda některé auto na křižovatce zastaví, nebo přes ni přejede na červenou. Prohlédněte si toto vysvětlující video.



Zpět v čase se Street View

Přemýšleli jste někdy, jaké by to bylo vrátit se zpět v čase a podívat se jak vaše oblíbené místo vypadalo třeba před deseti lety? Tuto možnost již máte díky nové funkci Street View, která dokáže zobrazit historické Street View záběry na časové ose. Vychutnat si tak můžete místa, jak je Street View auta pořídila v různých časových obdobích až do roku 2007, kdy byly do map pořízeny první nasnímané lokality. Více informací na blogu.



Vzdálená plocha Chrome už i na chytrých telefonech

Uvedli jsme aplikaci Vzdálená plocha Chrome. Aplikace Chrome Remote Desktop pro Android umožnuje uživatelům vzdálený přístup ke svému počítači a možnost využít jeho funkce i na mobilních zařízeních s Androidem. Stačí jednoduše spustit aplikaci, vybrat na který počítač se chcete připojit a začít ho používat stejně, jako byste seděli před ním. Jak používat Chrome Remote Desktop, vám poradí také tyto tipy.

Kambodžský Angkor Vat na Street View

Do Street View jsme nasnímali největší chrámový komplex Angkor v Kambodži. Pro pořízení více než 90 tisíc panoramatických snímků byla použita Street View auta, batoh Trekker a také tzv. Tripod neboli trojnožka, která byla použita i při focení jeskyní do speciální Street View sbírky ze Slovenska. Více informací se dozvíte na blogu Map Google (v angličtině) nebo se rovnou vydejte na virtuální prohlídku.





Doodle ke Dni Země




Den Země jsme oslavili animovaným logem Google se zvířaty. Celkově jsme připravili 6 různým grafických podob loga a to konkrétně s kolibříkem, skarabeem, medúzou, opičkami, ježkem hnědým a chameleonem. Zvířata byla vybrána tak, aby reprezentovala různé živočišné druhy. O tom, jak probíhaly práce na tvorbě tohoto Doodlu, se více dočtete na stránce věnované Google Doodle.



Noční procházka uličkami Marseille

Nejnovější experiment s názvem Nightwalk vám umožní zažít překrásnou noční procházku po tajemných uličkách francouzského města Marseille, a to zcela novým způsobem. Jedinečný digitální zážitek vytvořilo spojení Street View technologie, speciálních fotografií a příjemné hudby s cílem vychutnat si opravdový pocit atmosféry tohoto města. Procházka je obohacena o fotografie, videa, lokální zvyky a další zajímavé informace, což umožňuje dozvědět se více o rozmanité kultuře a historii města. Neváhejte a vyražte na dobrodružnou procházku po Marseille.


Vylepšená aplikace Fotoaparát Google

Připravili jsme samostatnou aplikaci Fotoaparát Google pro vaše telefony a tablety s Androidem. Nová aplikace má jednoduchý design a potěší i maximální pokrytí hledáčku. Pomocí Photo Sphere můžete vytvářet 360° fotografie, která vám umožní podívat se nahoru, dolů a do stran. Více také potěší efekt zaostření, pomocí kterého získáte fotky v kvalitě digitální zrcadlovky a s malou hloubkou pole. Aplikace aktuálně funguje na telefonech a tabletech s operačním systémem Android 4.4 Kitkat a dostupná je v obchodě Google Play. Kromě toho jsme pro uživatele Gmailu uvedli novou funkci, díky které je možné vkládat automaticky zálohované fotky nebo celá alba z telefonu přímo do zpráv pomocí nového tlačítka "Vložit fotografie".


Nové Google aplikace pro práci s dokumenty





Pro naše uživatele jsme připravili nové aplikace pro tvorbu a úpravu dokumentů, tabulek a prezentací. Nové aplikace DokumentyTabulky Prezentace umožňují mnohem snadněji a rychleji najít, upravovat a vytvářet dokumenty na cestách a to i bez přístupu na internet - v offline režimu. Více informací naleznete na blogu.




Doodle u příležitosti eurovoleb



Při příležitosti voleb do Evropského parlamentu jsme upravili 
grafické logo vyhledávače Google. Uživatelům připomnělo jejich voličské právo a možnost přispět k výběru poslanců. Logo se neslo v barvách evropského integračního seskupení a uprostřed textu se nacházela volební urna s hlasovacím lístkem. V pravém dolním rohu pak uživatelé mohli najít tlačítko, které dá vědět o volbách na sociální sítě nebo vloží upomínku do e-mailu. Po kliknutí na logo také zobrazily výsledky vyhledávání pro klíčový výraz "Volby do Evropského parlamentu".


Z dílny českého Googlu

Projekt Doma s Googlem


byt.jpg
V samém centru Prahy jsme na několik dní historicky poprvé otevřeli Google byt. Jeho návštěvníci měli příležitost poznat, jak vypadá domácnost budoucnosti, ve které můžeme žít už dnes. Ve čtyřech místnostech v Google stylu jsme představili ty nejmodernější technologie a služby. Česká republika byla první zemí v CEE regionu, kde se tento projekt realizovat. Fotografie z bytu si můžete prohlédnout zde. Více informací o projektu najdete zde.




Výzkum mezi pravidelnými uživateli internetu


obr.9.jpg
Ze studie srovnávající on-line zvyky pravidelných uživatelů internetu pěti středoevropských zemí, kterou jsme vypracovali se společností IIBR v rámci projektu Internet jako součást každodenního života, vyplynulo, že více než třetina českých uživatelů internetu je připojena čtyřiadvacet hodin denně, mobilní internet přitom častěji využívají muži než ženy. Stále důležitější jsou pro nás také sociální vazby, i proto se druhou nejnavštěvovanější sociální platformou stalo Google+. Více informací se dozvíte v tiskové zprávě.



Web Rangers vzdělávají v internetové bezpečnosti

Známe ty nejlepší projekty, jejichž cílem je šířit informace o internetové bezpečnosti. V českém Googlu je představili teenageři ve věku 13-15 let, kteří se s nadšením ujali poslání Web Rangerů a šíří ho mezi své vrstevníky. Do vzdělávacího projektu se zapojilo více jak 130 teenagerů z celé České republiky. Porota nakonec zvolila top 6 projektů, které mají sloužit jako inspirace ostatním dětem v zemích Evropy, Blízkého východu a Afriky. Více informací najdete na www.webrangers.cz nebo na YouTube kanále projektu, a také na českém blogu.




Street View auta opět v českých městech

V České republice začala opět jezdit Street View auta s cílem aktualizovat snímky na Mapách Google nebo nafotografovat turisticky zajímavé lokace, které ještě nebyly nasnímány. Díky službě Street View se také můžete podívat na restauraci ještě před příchodem, připravit si plán cesty, zjistit styčné body a zkrátka virtuálně naplánovat svůj den. Veškeré důležité informace najdete na stránce google.cz/streetview nebo na stránce pro média.




Slavnostní vyhlášení Novinářské ceny 2013



Předposlední dubnový večer se konalo slavnostní vyhlášení Novinářské ceny za rok 2013. V soutěži se utkalo celkem čtyři sta příspěvků. Ocenění si odneslo celkem jedenáct z nich. Novinkou pro letošní rok se stala Cena Googlu pro mladé talenty datové žurnalistiky a Cena Googlu za inovativní online žurnalistiku, kterou si odnesl Filip Rožánek z Českého rozhlas. Soutěž probíhala ve spolupráci s Nadací Open Society Fund Praha a Nadácii otvorenej spoločnosti. Podrobnosti lze nalézt na Google+ stránce Open Society Fund Praha.



Skokani a žebříčky


Skokani na českém Googlu v květnu 2014


1. Tiny Island
2. Conchita Wurst
3. Giro 2014
4. hokej MS 2014
5. Poslední cyklista
6. Eurovision 2014
7. Den matek 2014
8. Dan Bilzerian
9. OnePlus One
10. Josef Rychtář


Tip pro média


Vylepšili jsme Google Trends


trends.jpg

Nedávno jsme uvedli novou verzi služby Google Trends. Jde o nástroj zobrazující nejpopulárnější vyhledávané fráze ve vyhledávači Google. Nyní se kdokoliv může přihlásit k odběru témat, která ho zajímají v sekci Populární vyhledávání, Top žebříčky nebo Prozkoumat trendy. Upozornění na ně budete dostávat přímo do své e-mailové schránky. S touto službou už vám neunikne, kteří lidé, místa, události, slova či témata, nás zajímají nejvíce.









































Štítky: ,