Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Jak funguje Google? Děti nahlédly pod pokličku pražské pobočky

Logo_Fin.png

19. února 2015, Praha – V pražské pobočce Googlu bylo dnes neobvykle živo. Běžný rytmus kanceláří rozhýbala návštěva dětí ze základní školy. Během interaktivního dopoledne odborníci společnosti Google seznámili školáky se zásadami bezpečného chování na internetu, s využitím online technologií i kariérními možnostmi, které se jim v technologických firmách otevírají. V rámci nového projektu Schools@Google každý měsíc na návštěvu přicházejí žáci vybraných základních škol a víceletých gymnázií. 

“Z reakcí na dřívější projekty vidíme, že nejen vedení škol, ale i samotní žáci a studenti si uvědomují důležitost internetové a informační gramotnosti, a to bez ohledu na to, v jakém oboru budou pracovat. V rámci programu Schools@Google si studenti rozšíří obzory v oblasti online technologií a bezpečného používání internetu a zároveň jim umožníme nahlédnout do našeho zákulisí,”  říká Taťána le Moigne, ředitelka českého Googlu. “Třeba jich pár inspirujeme k tomu, aby se dál profesně věnovali programování či internetovému marketingu. V obou případech jde o perspektivní obory, které navíc lze velmi dobře skloubit například s rodičovskou dovolenou či s rodičovstvím obecně. Další školy se ještě mohou do 13. března přihlásit,” doplňuje.

Český Google se podpoře vzdělávání věnuje dlouhodobě. Nově spuštěný projekt Schools@Google je tak další iniciativou doplňující již fungující aktivity v oblasti rozvoje internetové gramotnosti. Během interaktivního workshopu se seznámí se světem online technologií a naučí se také základy internetové bezpečnosti. Zajímavou součástí je pro ně i představení možností uplatnění v technologických firmách. Do pilotního programu se zapojila i Sunny Canadian International School. 

„V současnosti škola ztrácí staletý monopol na vzdělání a stále více se propojuje s vyhledávači, jako je právě Google. Školy a Google jsou tedy partnery v procesu vzdělávání, jakkoli každý z nich pojímá svou úlohu individuálně a svébytně,“ vysvětluje Magdalena Jiříková, výchovný poradce a metodik prevence Sunny Canadian International School, která byla na návštěvě jako první. “To, že naši studenti měli možnost se podívat vskutku zblízka na práci Google, pro ně znamená studijní motivaci a hlubší pochopení naší koncepce, kdy vzdělání nepovažujeme za cíl, ale za cestu k úspěšné osobní realizaci a využíváme všech možností, jak jej obohatit a aktualizovat. Proto bychom spolupráci s Google doporučili i ostatním školám,” doplňuje. 

Možnost přihlásit se do tohoto vzdělávacího projektu je až do pátku 13. března otevřená pro žáky 5. až 9. ročníku všech základních škol a víceletých gymnázií, které se mohou hlásit pomocí online formuláře

Více informací o projektu je možné nalézt na stránkách www.provzdelavani.cz

### 

Iniciativy českého Googlu v oblasti vzdělávání 

Společně s partnery se český Google zaměřil na podporu změn ve vzdělávání zejména prostřednictvím využívání nových technologií a přístupů. Projekty programu jsou rozdělené do tří oblastí: 
  1. Podpora přírodovědného a technického (STEM) vzdělávání 
  2. Rozvoj internetové gramotnosti 
  3. Vývoj nových technologií a zařízení 
Nejnovější iniciativy podporující žáky, ale i učitele jsou: 

Schools @ Google 
Jednou za měsíc zveme do pražského Googlu studenty z vybrané školy, kteří se v rámci interaktivního setkání naučí základy internetové bezpečnosti, seznámí se se světem online technologií a zjistí možnostmi kariérního uplatnění v technologických firmách. Máte-li zájem, můžete svoji školu přihlásit vyplněním tohoto formuláře

Google Science Fair 
Největší online vědecká soutěž pro žáky a studenty ve věku od 13 do 18 let. Registrace v rámci 5. ročníku probíhá do 18. května 2015. Přihlásit se mohou i studenti z České a Slovenské republiky. Více informací získáte na globální stránce Google Science Fair nebo na Google+

Web Rangers 
Vyhlásili jsme vítězné projekty druhého ročníku Web Rangers, který organizujeme ve spolupráci s Google Edu Group a agenturou E-Bezpečí. Žáci a studenti mohou díky svým zkušenostem a nadšení pro nové technologie šířit mezi vrstevníky informace o tom, jak internet využívat bezpečně. 

Více informací naleznete na stránkách provzdelavani.cz .

Štítky: , ,