Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

New Europe 100 Challengers: jména lídrů v oblasti inovací ze střední a východní Evropy zveřejněna

Vůz, který je možné řídit přímo z kolečkového křesla, rychlejší a levnější testy k odhalení Eboly, drony navržené pro použití při záchranných operacích – tvůrci takových a podobných inovací jsou na seznamu New Europe 100 Challengers, který představuje přední inovátory z regionu střední a východní Evropy.

Na žebříčku je také 10 osob a týmů z České republiky. Jsou mezi nimi tvůrci úspěšných internetových firem a sociální aktivisté jako Oldřich Bajer, jeden z prvních českých internetových podnikatelů, Dita Přikrylová, spoluzakladatelka Czechitas – společnosti, která nabízí podporu ženám a dívkám aktivním v informačních technologiích, Jan Dobrovský z pražského magistrátu, který podporuje pražské startupy, Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza a Radim Polčák, který stojí v čele Ústavu práva a technologií Masarykovy univerzity v Brně.

Mezi 100 lídrů změny v tomto regionu se řadí jednotlivci, kteří využívají moderní technologie k hledání nových cest v kultuře, politice, byznysu, vědě nebo v sociální oblasti. Většinu z nich tvoří podnikatelé (50 %) nebo aktivisté a politici (32 %). „Tento žebříček představuje osobnosti, které budou hrát roli hybatelů změny ve střední a východní Evropě v nejbližší budoucnosti,“ říká Wojciech Przybylski z nadace Res Publica, která je iniciátorem projektu.

Mezi letošními vítězi nejdeme osobnosti, které nejen že iniciují pozitivní změnu, ale také se aktivně zapojují do řešení konkrétních společenských problémů. Jsou jimi například autoři webové platformy propojující umělce a potenciální mecenáše, tvůrci interaktivního robota pro léčebné rehabilitace, organizace, které učí děti IT dovednostem, nebo konstruktéři dronu AirDog, který se používá při extrémních sportech. V rámci letošního žebříčku byly také oceněny politické osobnosti – mezi ně patří prezident Estonska Toomas Hendrik Ilves, jeden z architektů rychle se rozvíjejícího estonské hospodářství, které je v současnosti synonymem pro inovace a e-řešení v oblasti ekonomiky, vzdělávání a politiky, a také Andrej Kiska, prezident Slovenska.

Oceněné osobnosti byly vybrány organizátory na základě veřejných nominací a návrhů vzešlých od nominujících partnerů v těchto kategoriích: byznys, věda, média a kultura, společnost a politika. Čím jsou výjimeční? „Letošní žebříček New Europe 100 je důkazem toho, že v mnoha klíčových oblastech – včetně vzdělávání, zdravotní péče, dopravy, zemědělství – využívají inovátoři z našeho regionu nejnovější technologie, pomocí nichž řeší konkrétní společenské problémy a otázky z oblasti podnikání,“ vysvětluje Agata Wacławik-Wejman, ředitelka pro vnější vztahy ve společnosti Google pro střední a východní Evropu. „Rozmanitost našeho žebříčku ukazuje, že ekonomické a sociální inovace ve střední a východní Evropě mají výrazný růstový potenciál a vytvářejí významné podnikatelské příležitosti, pracovní místa a podílejí se na ekonomickém růstu.“

Žebříček New Europe 100 je založen na myšlence, že je potřeba ocenit a upozornit na autory těchto kreativních a inovativních nápadů. Podle organizátorů akce se v našem regionu rodí velké množství takových nápadů a jejich autoři jsou pak často aktivní i na mezinárodním poli.

Projekt New Europe 100 si klade za cíl podporu inovací v regionu střední a východní Evropy a oceňuje lídry pozitivní změny. Letos byl žebříček, pořádaný nadací Res Publica společně s Visegrádským fondem, společností Google a Financial Times a ve spolupráci s mnoha významnými institucemi z tohoto regionu, vyhlášen podruhé.

Úplný seznam 100 oceněných osobností z regionu střední a východní Evropy společně se žebříčkem z minulého ročníku je k dispozici na adrese www.ne100.org
Pro více informací o projektu navštivte www.ne100.org a www.twitter.com/NewEurope100

Štítky: , ,