Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Vstupte na jeviště s partnery světové úrovně


Google přináší nový online zážitek – Národní divadlo a Plzeňská filharmonie spolu s dalšími světovými partnery umožňují veřejnosti, aby se plně ponořila do světa umění.

Národní divadlo a Plzeňská filharmonie spolu s Kulturním institutem Google zvou k jedinečným interaktivním zážitkům z jejich představení. V těchto dnech se otevírá nová online sbírka, která vznikla v partnerství společnosti Google a více než 60 předních světových kulturních institucí. Uživatelům internetu umožní vstoupit na jeviště světových divadel, bezprostředně prožívat vybraná představení, ale i na například virtuálně procházet foyer historické budovy Národního divadla či nahlédnout do zkušebny Plzeňské filharmonie.



V této první sbírce svého druhu si mohou uživatelé prohlížet 360stupňová představení, která zprostředkovávají pocit, jako byste stáli na jevišti bok po boku s umělci. Díky panoramatickým snímkům Street View získávají uživatelé přístup do zákulisí a mohou se podívat za oponu třeba newyorské Carnegie Hall, Berlínské filharmonie či pařížské Opery, ještě před tím, než začnou procházet stovky interaktivních příběhů o představeních, jejich hvězdách a zákulisí na adrese g.co/performingarts.

„Národní divadlo využívá možnosti prezentace v rámci kultivované platformy Kulturního institutu Google, aby obrazovými galeriemi zprostředkovalo nejen inscenace, ale i krásné historické budovy a další zajímavé divadelní materiály zejména zahraničnímu publiku,“ říká doc. Jan Burian, ředitel Národního divadla.

Pražské Národní divadlo zpřístupnilo online galerie snímků ze svých představení a unikátní historické snímky ze svého rozsáhlého archivu. Můžeme si tak například prohlédnout návrhy kostýmů od Josefa Čapka z roku 1926 nebo fotografii Karla Hašlera z roku 1904 s jeho vlastnoručním podpisem. Pomocí Street View se uživatelé i bez vstupenky mohou virtuálně procházet po foyer historické budovy.

„Jsem nesmírně potěšena, že jsme se stali součástí prezentace Kulturního institutu Google. Je to skvělá příležitost k propagaci činnosti Plzeňské filharmonie v celosvětovém měřítku, a to i včetně návaznosti na éru, kdy je Plzeň v tomto roce Evropským hlavním městem kultury. Nahrávky našeho orchestru jsou vysílány v rámci EBU (Evropská vysílací unie). Pevně věřím, že nám tato prezentace rozšíří okruh příznivců, návštěvníků koncertů a rozhlasových posluchačů,“ uvedla Lenka Kavalová, ředitelka Plzeňské filharmonie a festivalu Smetanovské dny.

Prohlídku sbírky Plzeňské filharmonie mohou zájemci zahájit procházkou v prostorách budovy Českého rozhlasu Plzeň, sídle orchestru, a nahlédnutím do zkušebny/nahrávacího studia. Zaujme ale i poutavá fotodokumentace koncertní činnosti, mj. fotografie ze slavnostního mimořádného koncertu k zakončení Roku české hudby 2014 v Plzni, kdy Plzeňská filharmonie provedla Rekviem, op. 89 Antonína Dvořáka, za který získala v září tohoto roku Uměleckou cenu města Plzně za významnou kulturní událost roku 2014.

Kulturní institut Google spolupracuje s více než 900 organizacemi, aby uživatelům snadno zpřístupnil poklady světové kultury, a vytváří nástroje, které kulturním organizacím umožňují sdílet jejich umění s veřejností po celém světě.

Pro právě zveřejněnou sbírku připravily instituce z více než 20 zemí ve spolupráci s Googlem přes 100 interaktivních příběhů, sdílejí 8000 fotografií, videí a dalších dokumentů. Nejnovější technické inovace pomáhají oživit kouzlo těchto legendárních míst a dávají každému šanci pocítit vzrušení, jaké zažívá umělec na jevišti pod světelnými rampami.  

Amit Sood, ředitel Kulturního institutu Google doplnil: „Je nám velikým potěšením spolupracovat s takovým množstvím světově proslulých uměleckých institucí, které přinášejí nejlepší divadelní představení, tanec, hudbu a operu. Vůbec poprvé nacházíme všechny společně na jednom virtuálním místě. Našim cílem je zpřístupnit múzická umění pro všechny, přilákat nové zájemce, ale nabídnout detaily, které neznají ani nejskalnější fanoušci.“

Nová online sbírka je zpřístupněna od 1. prosince na adrese g.co/performingarts a na stránkách Kulturního institutu Google pro mobily, tablety i počítače. Všechna 360stupňová videa je možné přehrávat na YouTube.

Další zajímavé prvky sbírky:

Vstupte na jeviště s 360stupňovými videi:

      „Ve sluji Krále hor“ ze suity Peer Gynt od Edvarda Griega, Filadelfský orchestr, Yannick Nézet-Séguin, hudební ředitel a dirigent v Carnegie Hall [link]
      Symfonie č. 9 d moll, opus 125 – též známá jako Óda na radost – od Ludwiga van Beethovena zahraná Berlínskou filharmonií, diriguje Sir Simon Rattle, Velký sál, Berlínská filharmonie [link]
      Clear, Loud, Bright, Forward, první věta z baletu od Benjamina Millepieda. Hudba od Nica Muhly zahraná na pódiu Pařížské opery. [link]

Procházejte zákulisí se Street View:
      Centre national du costume de scène, Moulins, France: virtuální prohlídka kostymérny a  nádherných galerií včetně pařížského apartmá Rudolfa Nurejeva.

Prostudujte zblízka s Gigapixelovými fotografiemi v ultravysokém rozlišení:
      Comédie des Champs Elysées, Paříž: Rideau Roussel [Rousselova divadelní opona], ztvárnění mytologické scény “The Procession of Bacchus”, 1912 od Ker-Xaviera Roussela
      Roussel byl známý důrazem na barvy a tahy štětcem. Nyní si můžete zblízka prohlédnout jeho vrstvení barev, které při pohledu z dálky vytváří živý dojem.
      Teatro dell’Opera v Římě, Opona pro Rossiniho představení Otello,1964, od Giorgia de Chirica
      pomocí Street View můžete usednout do křesla a prohlédnout si oponu z perspektivy publika.

      Pařížská opera: Strop Marca Chagalla pro Pařížskou operu, 1963-64
      portrét syna Chagallovy ženy skrytý mezi ostatními postavami.

      Carnegie Hall, NYC: Stern Auditorium / Perelman Stage Ceiling and Famous Circle of Lights, 1891 od Williama Burneta Tuthilla   
      do stropu je vložených celkem 128 malých lamp. Diváky v horních řadách tedy neruší žádný výrazný lustr ani jiná umělecká díla, jako tomu je v Pařížské opeře.

      Wiener Staatsoper [Vídeňská národní opera]:  Ceiling of The Tearoom [Císařský sál], původně určený výhradně vídeňské královské rodině je ozdobený 22karátovým zlatým listem
      na fotce ve vysokém rozlišení si můžete všimnout detailů, které naživo neuvidíte, například kapek rosy na růži v pravém rondelu.

      The John F. Kennedy Center for the Performing Arts: Israeli Lounge Ceiling Panels, 1972, od Šragy Weila
      jedná se o dar od izraelského lidu: 40 dřevěných stropních panelů ozdobených bohatými akrylovými barvami a 22karátovým zlatým listem .

Výstava v číslech:
      Více než 60 institucí múzických umění z více než 20 zemí
      Více než sto interaktivních příběhů, 8000 fotografií, videí a dalších dokumentů
      Více než 50 míst, kde si můžete prohlédnou zákulisí díky Google Street View

Doplňující informace:
O Kulturním institutu Google:
O svého založení v roce 2011 spolupracuje Kulturní institut Google s muzei, nadacemi a dalšími partnery od Uměleckoprůmyslového muzea v Praze přes Musee D'Orsay v Paříži po Britské muzeum v Londýně. V současné době je do projektu zapojeno více než 900 partnerů z více než 60 zemí, kteří společně sesbírali milionů uměleckých artefaktů, fotografií, videí a dalších dokumentů zpřístupňujících umění, kulturu a historii online, aby byly zachovány i pro budoucí generace.

O Národním divadle
Národní divadlo je reprezentativní scénou České republiky. Je jedním ze symbolů národní identity a součástí evropského kulturního prostoru. Je nositelem národního kulturního dědictví a zároveň prostorem pro svobodnou uměleckou tvorbu. Je živým uměleckým organismem, který chápe tradici jako úkol ke stále novému řešení a jako úsilí o nejvyšší uměleckou kvalitu.
Dnešní podobu Národního divadla tvoří čtyři umělecké soubory – Opera, Činohra, Balet a Laterna magika – a pod uměleckou správu divadla patří čtyři scény – Národní divadlo, Státní opera, Stavovské divadlo a Nová scéna. Umělecké soubory Opery, Činohry a Baletu vybírají svůj repertoár nejen z bohatého klasického odkazu, ale vedle domácích autorů se zaměřují i na moderní světovou tvorbu.

O Plzeňské filharmonii
Plzeňská filharmonie (Plzeňský rozhlasový orchestr), je více než osmdesát let reprezentativním orchestrem s pevnou tradicí a renomé, žádaným a vyhledávaným jak v ČR, tak i v zahraničí. V současné době nabízí posluchačům 4 abonentní řady, mimořádné koncerty v regionu i v celé ČR, a nezapomíná ani na dětského diváka. Podniká četná koncertní turné, vystoupila na prestižních koncertních pódiích Evropy a USA. Od roku 1964 kontinuálně natáčí pro Český rozhlas i jiné labely, má za sebou stovky nahrávek od baroka po současnost. Za rok 2014 obdržela Uměleckou cenu města Plzně v kategorii výjimečná kulturní událost za provedení Rekviem, op. 89 Antonína Dvořáka, realizované k Roku české hudby 2014. Koncert natáčela a přenášela Česká televize.
Plzeňská filharmonie je členem Asociace symfonických orchestrů a pěveckých sborů České republiky a od roku 2013 je pořadatelem mezinárodního mezioborového festivalu Smetanovské dny v Plzni. Od roku 2013 je šéfdirigentem Tomáš Brauner, a hlavním hostujícím dirigentem Ronald Zollman.

Štítky: , , , , , ,