Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Od autoportrétů po streetart: 1000 muzeí na dosah ruky


Historie umění spojuje celý svět. Jako příklad si vezměte Van Gogha, Holanďana, který strávil velkou část života ve Francii a kromě svých současníků se nechal inspirovat i japonským umělcem Hiroshige. Ještě nedávno jste si umění mohli vychutnat jen v případě, že jste vycestovali do některého ze světových muzeí. Jen kvůli Van Goghovi a jeho předchůdcům i následovníkům byste museli navštívit galerie v Amsterdamu, Chicagu, New Yorku a Tokyu.

Nalevo: Van Goghův autoportrét (Chicago), napravo: jeho reinterpretace od umělce jménem Uriginal (Amsterdam)
Díky Kulturnímu institutu Google máte nespočet sbírek na dosah ruky. Vše začalo přesně před pěti lety, kdy se prvních 17 muzeí spojilo s firmou Google a několik stovek uměleckých děl tak bylo zpřístupněno celému světu. Jsme proto velmi rádi, že dnes, kdy slavíme páté výročí tohoto partnerství s kulturní oblastí, můžeme oznámit, že v současné době je online přístupných už více jak 1000 muzeí a kulturních institucí. Dnes přibylo více než 60 dalších.

Od dnešního dne budete moci sestoupit známou rotundou v Guggenheimově muzeu, která je sama o sobě uměleckým dílem, a to přímo z vašeho křesla díky speciálnímu leteckému zobrazení ve Street View. Můžete se procházet sály nejmohutnější budovy světa, Paláce Parlamentu v Rumunsku, a na vlastní oči se přesvědčit, proč získala tato budova tak neobvyklý primát. Monetovy světoznámé lekníny si lze prohlédnout v super vysokém „gigapixelovém“ rozlišení. Při přiblížení můžete zkoumat dokonce jednotlivé tahy štětcem! A pokud vás zajímá, zda měl Monsieur Monet lekníny i na své skutečné zahradě, jedním kliknutím se to dozvíte.

Od “gigapixelových” obrazů v ultra vysokém rozlišení, které umožní prozkoumat detaily, jež jsou prostému oku neviditelné, po Street View uvnitř muzeí a další – díky těmto nástrojům lákají muzea nové generace průzkumníků, kteří se mohou přiblížit umění a kultuře tak, jak jsme si zpočátku ani nedovedli představit. Před několika týdny jsme dětské pacienty King’s College Hospital v Londýně vzali s pomocí Google Cardboard na virtuální prohlídku nejstarší anglické obrazové galerie Dulwich Picture Gallery.

Dětští pacienti v King’s College Hospital v Londýně byli první, kteří si mohli vyzkoušet prohlídku Dulwich Picture Gallery ve virtuální realitě
Virtuální realita a online návštěvy nikdy nenahradí skutečné prohlídky, to také není cílem digitálních technologií. Jen díky nim ale můžeme umění zpřístupnit všem, a to považujeme za nesmírně důležité. Věříme, že při prohlížení 6 milionů objektů, mezi kterými najdete i prehistorické obdoby švýcarského armádního nože uložené v Holandsku, Taj Mahal v Indii nebo japonské manga kresby, se o síle umění přesvědčíte sami.

Štítky: , , , , ,