Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Auta Google Street View se opět vydávají do českých ulic

Praha 11. května 2017V České republice začnou během jara a léta opět jezdit auta Google Street View. Cílem je aktualizovat místní data v Mapách Google. Nově se budou pořizovat snímky pěších zón v centrech velkých českých a moravských měst. Pro jejich nasnímání používá Google speciální zařízení s názvem Trekker. Jedná se o kompletní fotografické vybavení pro Street View zmenšené tak, aby ho v batohu unesl chodec. Díky tomu je možné obohatit Street View o záznamy míst, která nejsou běžně dostupná pro vozidla.

Street View je populární funkce Map Google, která je v současné době dostupná ve více než 80 zemích světa. Uživatelé si díky němu mohou prohlížet 360stupňové snímky ulic různých měst, ale i přírodních a kulturních památek. V České republice je Street View dostupné od roku 2007 a pravidelně prochází aktualizací, aby poskytovalo co nejvěrnější obraz reality. Kromě veřejně dostupných silnic by Google tento rok rád zachytil i pěší zóny větších měst a další zajímavá místa, a to s využitím vozíku Street View Trolley a Street View batohu známého jako Trekker. Ten byl použit i pro nasnímání Krkonošského národního parku nebo Národního parku České Švýcarsko.

“Díky Street View mají uživatelé Map Google možnost navštívit nejen většinu českých měst, ale i české památky UNESCO, řadu hradů a zámků i přírodních památek,” říká Ivo Furano, manažer programu Google Street View, a doplňuje: “Podoba a infrastruktura měst se neustále vyvíjí, proto je třeba Street View snímky pravidelně aktualizovat. Věřím, že právě zahájené snímkování pomůže lidem lépe se orientovat a plánovat své výlety a cesty.”

Google maximálně dbá na ochranu soukromí. Před jakýmkoli zveřejněním shromážděných snímků přichází na řadu jejich zpracování pomocí speciální technologie. Ta rozostřuje obličeje lidí i SPZ aut, aby je nebylo možné identifikovat, a ochránilo se tím jejich soukromí. Funkce Street View navíc umožňuje i dodatečné odstranění snímků, které stačí snadno označit a nahlásit tlačítkem “Nahlásit problém” v pravém dolním rohu obrázku. Zcela vymazat se tak na žádost uživatele může nejen jednotlivec, ale i jeho dítě, auto nebo dokonce celý dům.

Plánovaný seznam měst:
Brno, České Budějovice, Chomutov, Děčín, Frýdek-Místek, Havířov, Hradec Králové, Jihlava, Karlovy Vary, Karviná, Kladno, Liberec, Most, Olomouc, Opava, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Praha, Teplice, Ústí nad Labem, Zlín

Více informací o službě Street View a podrobnější informace o tom, kde Street View auta v současné době jezdí, lze nalézt na stránce google.cz/streetview.

Další informace:
O Street View
V oblastech, kde je Street View k dispozici, můžete virtuálně procházet ulicemi pomocí tlačítka přiblížení v Mapách Google, nebo přetažením oranžového panáčka "Pegmana" z pravé dolní strany obrazovky na modře zvýrazněné ulice. Můžete se tak podívat na restauraci ještě před příchodem, připravit si plán cesty, zjistit styčné body a virtuálně naplánovat svůj den. Zájemci o nemovitost mohou ušetřit čas tím, že si předem virtuálně prozkoumají vybranou nemovitost a její přilehlé okolí, a také zjistí nejlepší cestu, jak se k ní dostat. Před dovolenou můžete rovněž snadno zkontrolovat zvolenou destinaci, vzhled hotelu a oblast kolem něj, kde se chystáte strávit svůj čas.

Firmy mohou také profitovat z technologie Street View vložením Map Google přímo do svých webových stránek zdarma, které jim tak pomáhají zviditelnit například jejich hotel nebo zvýšit povědomí o místní restauraci.

Služba Street View google.cz/streetview je dostupná na Mapách Google, včetně její mobilní verze, a také ve službě Google Earth.

O Street View Trekkeru
Trekker je batoh osazený navrchu kamerovým systémem, aby se dal snadno nosit. To umožňuje snímat i úzká, obtížně průchozí místa a oblasti dostupné pouze pro pěší. Fotografie se pořizují automaticky zhruba každé dvě a půl sekundy během chůze operátora, kterému kamera vystupuje 60 cm nad ramena. Fotozařízení je osazeno 15 objektivy mířícími do všech směrů, váží kolem 18 kg a je 120 cm vysoké. Optimálních výsledků zařízení dosahuje při běžném tempu chůze, avšak je schopné fungovat i při rychlosti do 40 km za hodinu. Poprvé byl batoh použit pro nasnímání arizonského Grand Canyonu.

Štítky: , , , , ,